Menu

Welkom op mijn website!

Leuk dat je mijn website bezoekt. Op deze website vind je informatie over wie ik ben en wat ik doe. Zo vind je hier informatie over mijn boeken Tussen ideaal en illusie en Langs de afgrond, over de geschiedenis van D66.

Ik heb een passie voor reizen en probeer toch zeker twee keer per jaar een nieuw land te 'ontdekken'. "If I haven't been there, it's on my list." Ik ben al jaren gefascineerd door de Verenigde Staten, wat dan ook regelmatig een reisbestemming is. Op deze website vind je reisverslagen van de reizen die ik heb gemaakt.

Wil je reageren op iets wat je op deze website hebt gelezen? Klik dan hier om me te e-mailen. Wil je op de hoogte blijven van het nieuws op mijn website? Meld je dan hier aan voor de RSS-feed.


Artikelen

Voorstel D66 over orgaandonatie is te vergaande inbreuk in keuzevrijheid Wel of niet donor worden is een uiterst persoonlijke keuze en hoewel ook in het voorstel van D66 de vrije keuze gehandhaafd blijft, past het de staat niet om zo ingrijpend in dat keuzeproces in te grijpen als met het ADR-systeem gebeurt.

Lees verder NRC Handelsblad, 16 augustus 2012

Democraten 66: what's in a name? De waarde van een (onhaalbaar?) ideaal Democratie hoort onlosmakelijk in het rijtje 'hervormingsdossiers' van de D66-agenda anno 2012: de arbeidsmarkt, de woningmarkt, het onderwijs, het milieu èn de democratie. Niet uit voorraad, maar gewoon in de etalage.

Lees verder Idee, mei 2012

Visionair in 'het land van doen alsof' - In memoriam mr. H.A.F.M.O. van Mierlo Hij wilde eigenlijk toneelspeler worden. In plaats daarvan rolde hij de journalistiek in. Temidden van de roerige jaren zestig werd hij gegrepen door het functioneren van de democratie. Een bewogen leven in het hart van de Nederlandse politiek volgde. Hoezeer hij er ook sturing aan probeerde te geven, het leven overkwam hem. Op 11 maart 2010 overleed Hans van Mierlo, één van de gezichtsbepalende Nederlandse politici in de twintigste eeuw.

Lees verder 11 maart 2010

Diverse

D66 van radicale vernieuwingsbeweging tot sociaal-liberale partij

D66 van radicale vernieuwingsbeweging tot sociaal-liberale partij. Een verkorte versie van de geschiedenis van D66. Lees verder


Een blijvend appèl - 35 jaar werken aan vernieuwing

De bundel Een blijvend appèl - 35 jaar werken aan vernieuwing is verschenen ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van D66 in 2001, onder redactie van o.a. Jan Veldhuizen (eindredactie) en Menno van der Land.


Boeken


Langs de afgrond bestellen? Klik dan hier.

Langs de afrond - tien turbulente jaren in de geschiedenis van D66

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in november 2006 leed D66 haar tiende nederlaag in twaalf jaar tijd. De partij verkeerde in een diepe crisis. Wat ging er vooraf aan het slechtste verkiezingsresultaat sinds de oprichting van de partij? En hoe kwamen de democraten deze crisis te boven? In Langs de afgrond beschrijft Menno van der Land hoe er in de top van D66 een harde strijd om de macht werd uitgevochten, terwijl de partij worstelde met de deelname aan een bij de achterban omstreden kabinet. Hoe de democraten twee kabinetscrises veroorzaakten en de partij na vijf verloren verkiezingen op een rij op haar ondergang leek af te stevenen. En hoe D66 onder leiding van Alexander Pechtold de derde wederopstanding in haar bestaan meemaakte. Ook reconstrueerde hij wat er binnen D66 gebeurde op cruciale momenten zoals de vorming van het tweede kabinet-Balkenende, het aftreden van vice-premier Thom de Graaf, de besluitvorming over de militaire missie naar Uruzgan en de val van het kabinet over de kwestie Hirsi Ali.

Menno van der Land
Langs de afgrond. Tien turbulente jaren in de geschiedenis van D66
Uitgeverij Eburon, Delft
2012
ISBN 9789059727182 (boek)
ISBN 9789059727189 (e-book)

 

Tussen ideaal en illusie, hèt standaardwerk over de geschiedenis van D66, is nu online beschikbaar. Lees alles over de hoogte- en dieptepunten in de roemrijke geschiedenis van deze politieke partij. Lees verder

Tussen ideaal en illusie - de geschiedenis van D66, 1966-2003

Tussen ideaal en illusie is hèt standaardwerk over de geschiedenis van D66. In dit boek, dat in 2003 is verschenen, komen alle hoogte- en diepte-punten van bijna 37 jaar D66 aan de orde: het Initiatiefcomité, het Appèl en de glorieuze entree in de Nederlandse politiek, de kabinetsdeelnames in de jaren zeventig en tachtig, de historische verkiezingsoverwinning in 1994 en de vorming van het paarse kabinet. Maar ook de crisis in 1974, toen de partij op sterven na dood was, het verlies na de deelname aan de kabinetten-Van Agt II en III, het (tweevoudig) vertrek van partijleider Van Mierlo en de verkiezingsnederlaag van 2002 passeren de revue.

Menno van der Land
Tussen ideaal en illusie. De geschiedenis van D66, 1966-2003
SDU Uitgevers, Den Haag
2003
ISBN 9012095735
(niet meer verkrijgbaar)