Menu

Welkom op mijn website!

Leuk dat je mijn website bezoekt. Op deze website vind je informatie over wie ik ben en wat ik doe. Zo vind je hier informatie over mijn boeken Tussen ideaal en illusie en Langs de afgrond, over de geschiedenis van D66.

Ik heb een passie voor reizen en probeer toch zeker twee keer per jaar een nieuw land te 'ontdekken'. "If I haven't been there, it's on my list." Ik ben al jaren gefascineerd door de Verenigde Staten, wat dan ook regelmatig een reisbestemming is. Op deze website vind je reisverslagen van de reizen die ik heb gemaakt.

Wil je reageren op iets wat je op deze website hebt gelezen? Klik dan hier om me te e-mailen. Wil je op de hoogte blijven van het nieuws op mijn website? Meld je dan hier aan voor de RSS-feed.
Azië en Oceanië

Nieuw-Zeeland Na dagenlang de mooiste landschappen voorbij te hebben zien trekken, van Abel Tasman tot Westland Tai Poutini tot Mount Aspiring, merk ik dat ik zo langzamerhand een 'impression overload' begin te krijgen. Je kan ook teveel indrukken te verwerken hebben, het kan ook té overweldigend, teveel adembenemend zijn...

Lees verder November 2017

Myanmar Bagan is in feite een openluchtmuseum van zeventig vierkante kilometer, een grote vlakte die bezaaid is met meer dan 2.000 oude tempels en pagodes, allemaal gebouwd tussen medio elfde en eind dertiende eeuw.

Lees verder Maart 2017

Laos & Cambodja Tuk-tuks zijn in ieder Aziatisch land weer anders. In Laos vormen de motorfiets en het zitgedeelte één geheel en zit je op twee banken aan de zijkant. In Cambodja hangt het zitgedeelte als een soort aanhanger achter de motorfiets.

Lees verder Maart 2016

Indonesië Op het hoogste punt ontvouwt zich voor ons een prachtig panorama. Beneden ligt het kale landschap van de Tengger-krater, voor ons de konische top van de Tengger-vulkaan en daarachter stijgt de rook uit de Bromo-vulkaan op.

Lees verder September 2015

Japan & Korea De gehavende koepel staat zeventig jaar later nog altijd aan de oever van de Motoyasu-gawa rivier, midden in de volledig herbouwde stad. Als een stille getuige van de geschiedenis.

Lees verder Mei 2014

Australië Ik weet geen betere manier om m'n laatste dag in Australië te besteden dan met een bezoek aan het Great Barrier Reef.


Lees verder Oktober 2013

India Ik dacht dat ik in India af en toe wel eens een koe op straat zou zien, maar in werkelijkheid struikel je erover. Ze lopen en liggen echt overal: in winkelstraatjes, op de door-gaande weg, op vluchtheuvels, kruispunten en rotondes, tussen marktkraampjes.

Lees verder December 2012

China Wat me vooral zal bijblijven zijn de grote tegenstellingen en het overal voelbare tempo waarin het land zich ontwikkelt. Wie tien jaar geleden in China was, heeft een ander China gezien. Wie hier over tien jaar komt, zal eveneens een ander China zien.

Lees verder Juli 2012

Vietnam Vietnam kent een lange geschiedenis van buitenlandse overheersing. Vandaag de dag is Vietnam een wat vreemde mix van een socialistische eenpartijstaat, zonder vrije media, maar wel met een vrije markteconomie.

Lees verder Februari 2010

Hong Kong Hong Kong was tot 1997 een onderdeel van het Britse Gemenebest en maakt sindsdien officieel deel uit van China.


Lees verder Januari 2010

Sri Lanka Na Polonnaruwa bezoeken we vandaag het tweede hoogtepunt, zowel letterlijk als figuurlijk: de leeuwenrots van Sigiriya.


Lees verder Oktober 2004

Thailand Aan beide kanten van de rivier Kwai niets dan oerwoud. Af en toe iemand in een bootje langs de kant of kinderen die in de rivier spelen.


Lees verder Oktober 2003


Europa

Warschau & Krakau Op de plek van de oude stadsmuur is een stadspark aangelegd, de Planty. Een groene band die de hele oude stad omringt. Waar in het oude deel van Krakau je ook bent, als je de straat uitloopt, loop je het park in. Ideaal!

Lees verder Juni 2018

Antwerpen Het Centraal Station van Antwerpen is meerdere malen verkozen tot het mooiste treinstation ter wereld en dat vind ik niet overdreven. Van buiten is het al een imposant gebouw, maar als je de monumentale stationshal binnenloopt, kan je niet anders dan onder de indruk zijn.

Lees verder September 2017

Sicilië Diep onder je voeten kolkt gloeiend hete lava en stijgt de druk langzaam, totdat een nieuwe uitbarsting van niet te onderschatten natuurgeweld volgt. De bijzondere omgeving, maar vooral ook dat besef maakt de Etna een indrukwekkende plek om te zijn.

Lees verder Mei 2017

Brugge De Burg is de plek waar in de negende eeuw een vesting werd gebouwd, die in de tijd daarna uitgroeide tot wat nu de stad Brugge is. De zuidkant van het plein wordt gedomineerd door de gevel van het uit 1376 daterende stadhuis van Brugge.

Lees verder December 2015

Praag De Tsjechen drinken meer bier per hoofd van de bevolking dan welk ander volk dan ook. En dat doen ze vermoedelijk al sinds in het Tsjechische stadje Plzen in 1842 het pils werd uitgevonden.

Lees verder Juni 2015

Londen Het straatbeeld in de stad wordt al decennialang bepaald door de rode dubbeldeks bussen en de black cabs.


Lees verder Juli 2014

Lapland Tijdens de Poolnacht komt de zon gedurende de hele dag niet boven de horizon uit. De dagen zijn kort: alleen tussen tien uur 's ochtends en drie uur 's middags is het licht.


Lees verder December 2013

Stockholm Door oude straatjes slenteren in Gamla Stan, wat drinken in één van de cafés in Södermalm, shoppen in Norrmalm, het kan allemaal in Stockholm.


Lees verder Augustus 2010

Berlijn De populaire 'Ampelmann', het groene mannetje van de Oost-Duitse stoplichten, duikt nu zelfs op in het voormalige west-Berlijn.


Lees verder Mei 2010

Madrid Plaza Major was in voorbije tijden het hart van het oude Madrid en is dat eigenlijk nog steeds, al richten de uitbaters van de restaurants aan het plein zich nu voornamelijk op de toeristen.

Lees verder Maart 2009

Kreta De belijning op de weg hoef je je niet aan te houden, rechts rijden doe je bij voorkeur op de vluchtstrook en parkeren doe je gewoon bij een bord 'verboden te parkeren'.

Lees verder September 2008

Istanbul Een hectische, overweldigende en tegelijkertijd sfeervolle stad, met mooie bezienswaardigheden en vele restaurantjes waar je heerlijk kan eten.


Lees verder Oktober 2007

Kroatië De vrouwelijke Kroatische gids maakt ons druk gebarend duidelijk dat we niet het veld in moeten lopen: er liggen mijnen.


Lees verder Juni 2007

Parijs Het lijkt erop alsof het weer zich heeft aangepast aan mijn voornemen om in Parijs uitsluitend in zwart-wit te gaan fotograferen.


Lees verder December 2006

Italië De omgeving is hier werkelijk prachtig, eindeloze heuvels met olijfbomen en wijngaarden, afgewisseld met kleine dorpjes bovenop de heuvels.


Lees verder Juni 2006

Barcelona Ik had het natuurlijk van de vorige keer kunnen weten: om bovenop de Montjuïc te komen is een behoorlijke wandeling.


Lees verder December 2005

Lissabon Lissabon een beetje lijkt op steden als Madrid en Barcelona, maar is kleiner, compacter en komt minder pretentieus over.


Lees verder November 2004

Madrid Op de Plaza Major pakken we een terrasje en genieten we van een biertje en wat tapas.


Lees verder Februari 2004

Normandië In Courville-sur-Mer bezoeken we de Amerikaanse begraafplaats waar ruim 10.000 (!) gesneuvelde Amerikaanse soldaten begraven liggen.


Lees verder Juli 2003

Barcelona Heerlijk op Plaça del Sol op het terras gezeten, Libanees gegeten, Estrella biertjes erbij, heerlijk relaxed.


Lees verder Augustus 2002

Noord-Spanje De route leidt door prachtige valeien, via haarspeldbochten over passen, langs ruw graniet en groen begroeide berghellingen.


Lees verder Juli 2001

Ierland De verhalen over de prachtige westkust van Ierland met z'n spectaculaire kliffen worden buitengewoon waargemaakt.


Lees verder Juli 2000

ParijsLees verder 1999

Griekenland
Lees verder Juli 1998

Italië Onze tent staat anderhalve meter van het Lago di Bracciano. Vanuit de tent hebben we een adembenemend uitzicht.


Lees verder Juli 1997

AntwerpenLees verder 1997

ParijsLees verder 1996

Moskou & Sint PetersburgLees verder Februari 1993Noord-Amerika

Pacific Northwest USA Na een paar haarspeldbochten kom ik plotseling boven de bewolking uit. Ineens is de lucht strakblauw en na nog een bocht doemt hij ineens voor me op: de machtige Mount Rainier.

Lees verder September 2018

USA mountain states De Rocky Mountains lopen over een afstand van 3.200 kilometer van noord naar zuid over het Amerikaanse continent. De bergketen is ongeveer 65 miljoen jaar oud en gevormd door gletsjers die tijdens de laatste ijstijd diepe valleien uitsleten en bergmeren achterlieten.

Lees verder Juli 2016

New York & New England Indian Summer is een soort overtreffende trap van herfst. De bomen langs de weg en op de hellingen van de bergen zijn groen, goudgeel, oker, rood, bruin en alles er tussenin.

Lees verder Oktober 2014

Florida De lancering van de Delta-raket is al meerdere keren uitgesteld, maar vanavond gaat-ie dan toch echt de lucht in. Heel bijzonder om 'live' een lancering op Cape Canaveral mee te maken.

Lees verder December 2010

Mexico Iedere trap telt 91 treden, bij elkaar opgeteld en inclusief de ene trede naar de tempelruimte zijn dat er 365, gelijk aan het aantal dagen van de aloude Mayakalender.


Lees verder April 2009

Southwest USA Je vindt er de grootste steden en de mooiste natuur, de drukste drukte en leegste leegte. Het mooiste en het lelijkste, het beste en het slechtste, er is niets dat je in de VS niet vindt.

Lees verder Juni 2008

USA deep south Hier vind je geen wolkenkrabbers of zesbaans snelwegen. Dit is de Mississippi Delta, het land van de katoenvelden en de geboortestreek van de blues.


Lees verder September 2006

Washington DC & Shenandoah NP Er zijn twee manieren om Washington te verkennen: lopend en per fiets. En voor die laatste optie kies ik vandaag.


Lees verder Oktober 2005

Californië De Big Sur is het mooiste en bekendste stuk van de Pacific Coast Highway. Dat dit de mooiste kustweg is die er bestaat, is niks teveel gezegd.


Lees verder Mei 2005

New York City Langzaam aan begin ik te begrijpen waarom New Yorkers zo trots zijn op hun stad.


Lees verder Juni 2003


Midden- en Zuid-Amerika

Guatemala, Honduras en Belize Er zijn blijkbaar heel veel mensen die vanochtend de grens over willen en daar heeft de douane van Belize duidelijk geen rekening mee gehouden. Wat ertoe leidt dat ik (samen met ik schat zo’n tweehonderd anderen) maar liefst vier (!) uur moet wachten. Buiten. In de brandende zon.

Lees verder April 2018

Argentinië Eenmaal boven ontvouwt zich voor je een waanzinnig panorama: de Los Tres (Cerro Fitz Roy, Poincenot en Saint Exupery) en de omliggende bergen vormen een enorm natuurlijk decor, met daarvoor twee enorme gletsjers en een al even groot gletsjermeer met helderblauw water.

Lees verder December 2016

Brazilië De Iguaçu-watervallen bestaan uit maar liefst 275 grote en kleine watervallen van gemiddeld tachtig meter hoog en beslaan samen een gebied van drie kilometer breed. Gemiddeld valt er ruim 1.400 kubieke meter water per seconde (!) naar beneden.

Lees verder April 2015

Peru & Bolivia Als je bij Intipunku aankomt, zie je Machu Picchu voor het eerst liggen. Van bovenaf, met de bergen op de achtergrond. Het uitzicht op de oude Incastad is de welverdiende beloning na uren klimmen, zweten en toch ook wel een beetje afzien.

Lees verder Juni 2012

Costa Rica De bewegwijzering in Costa Rica is soms heel adequaat, maar soms ook gekmakend!


Lees verder December 2011

Aruba Alles hier gericht is op de toeristen, die rechtstreeks vanaf de gigantische cruiseschepen in de haven Oranjestad binnenlopen.


Lees verder April 2008

Curaçao Band'abou is de aanduiding van het hele gebied ten westen van Willemstad. Het gedeelte ten oosten van Willemstad wordt Band'ariba genoemd.


Lees verder December 2006

Cuba Een wat vreemd aandoende mix van Spaanse koloniale invloeden en oostblokachtige toestanden, zwoele avonden en prima te drinken cocktails.


Lees verder April 2004


Afrika en Midden-Oosten

Zuid-Afrika De impala's zijn erg schichtig en rennen snel weg bij onverwachte bewegingen. De olifanten gaan gewoon onverstoorbaar door met eten, de giraffen kijken geïnteresseerd terug en de zebra's zijn vooral met elkaar bezig.

Lees verder Mei 2013

Marokko We worden op de rug van de kamelen gehesen en met het gebruikelijke geschommel komen de beesten overeind. Wat volgt is een adembenemende tocht van een uur door de zandduinen van Erg Chebbi.

Lees verder Oktober 2009

CaïroLees verder Februari 2004

Jordanië Een paar uur later worden we voor de tweede keer vandaag volgestopt met Jordaanse specialiteiten.


Lees verder Oktober 2002