Menu

Welkom op mijn website!

Leuk dat je mijn website bezoekt. Op deze website vind je informatie over wie ik ben en wat ik doe. Zo vind je hier informatie over mijn boeken Tussen ideaal en illusie en Langs de afgrond, over de geschiedenis van D66.

Ik heb een passie voor reizen en probeer toch zeker twee keer per jaar een nieuw land te 'ontdekken'. "If I haven't been there, it's on my list." Ik ben al jaren gefascineerd door de Verenigde Staten, wat dan ook regelmatig een reisbestemming is. Op deze website vind je reisverslagen van de reizen die ik heb gemaakt.

Wil je reageren op iets wat je op deze website hebt gelezen? Klik dan hier om me te e-mailen. Wil je op de hoogte blijven van het nieuws op mijn website? Meld je dan hier aan voor de RSS-feed.

Titelpagina

Inhoud

Voorwoord

Hoofdstuk 1 - Inleiding

Hoofdstuk 2 - Wij zijn geen politici (1965-1970)

Hoofdstuk 3 - Een krankzinnig avontuur (1971-1974)

Hoofdstuk 4 - De vierde stroming (1975-1981)

Hoofdstuk 5 - Het redelijk alternatief (1981-1984)

Hoofdstuk 6 - Andere politiek (1985-1994)


Hoofdstuk 7 - Het hart van paars (1994-2002)

Hoofdstuk 8 - Tussen ideaal en illusie

Hoofdstuk 9 - Slotbeschouwing

Summary

Noten

Bijlagen

I     Chronologisch overzicht
II    Uitslagen tweedekamerverkiezingen
III   Overige verkiezingsuitslagen
IV   Samenstelling tweedekamerfractie
V    Samenstelling eerstekamerfractie
VI   Fractievoorzitters
VII  Bewindslieden
VIII Partijvoorzitters
IX   Ledentallen en organisatiegraad
X    Biografieën

Bronnen en geraadpleegde literatuur

Lijst van gebruikte afkortingen

Personenregister

Lees online


Tussen ideaal en illusie is hèt standaardwerk over de geschiedenis van D66. Aan de rechterkant van deze pagina vind je het volledige boek in pdf-formaat. Voel je vrij om het boek, of delen daarvan, online te lezen of te downloaden.

Maar let op: op Tussen ideaal en illusie rust copyright. Het boek, of delen daarvan, mogen alleen voor privédoeleinden worden gebruikt en niet worden gereproduceerd en/of vermenigvuldigd en/of verspreid zonder mijn voorafgaande toestemming.


© Menno van der Land, 2003

Tussen ideaal en illusie - de geschiedenis van D66, 1966-2003

Op 14 oktober 1966 wordt in Amsterdam de Politieke Partij Democraten '66 opgericht. In de loop der jaren ontwikkelt de partij zich van een radicaal-democratische vernieuwingsbeweging tot een gevestigde politieke partij. De geschiedenis van D66 kent sterk wisselende successen, maar bijna 37 jaar na haar oprichting laat het vaak voorspelde verdwijnen van de partij nog steeds op zich wachten. Hoe is D66 gedurende haar bestaan omgegaan met haar oorspronkelijke doelstellingen: radicale democratisering van politiek en samenleving, het doorbreken van de partijpolitieke verhoudingen en pragmatische, niet-ideologische politiek?

In dit eerste boek over de roemrijke geschiedenis van D66 komen alle hoogte- en dieptepunten van bijna 37 jaar van de partij aan de orde: het Initiatiefcomité, het Appèl en de glorieuze entree in de Nederlandse politiek, de kabinetsdeelnames in de jaren zeventig en tachtig, de historische verkiezingsoverwinning in 1994 en de vorming van het paarse kabinet. Maar ook de crisis in 1974, toen de partij op sterven na dood was, het verlies na de deelname aan de kabinetten-Van Agt II en III, het (tweevoudig) vertrek van partijleider Van Mierlo en de verkiezingsnederlaag van 2002 passeren de revue.

Menno van der Land
Tussen ideaal en illusie. De geschiedenis van D66, 1966-2003
SDU Uitgevers, Den Haag
2003
ISBN 9012095735
(niet meer verkrijgbaar)